Bazı kişiler, BAKIN ALLAH RESULÜME İTAAT EDİN, ONA UYUN DİYOR" dediği ayetleri örnek gösterip, Kur'an'a nasıl inanıyorsak Resule ait olduğu iddia edilen rivayet hadislere de, sorgusuzca uymamız gerektiğini söylüyorlar. Allah'ın Resulüme uyun, çünkü O sizi yalnız Kur'an ile uyaracak, dediği ayetleri ne yazık ki görmezden geliyoruz. Bu ayetleri örnek gösterenler, her nedense Allah'ın Resulüne verdiği görev, yetki ve sorumluluğunu açıklayan ayetleri hiç örnek göstermezler, çünkü amaç gerçekleri görmek değil, batıl inançlarına sahte kanıt yaratmak. Ayeti anlamaya devam edelim. Allah'ın elçisi tebliğe devam ediyor ve diyor ki, bana ilahımızın yalnız bir tek ilah olduğu vah yedildi. Peki, bu sözlerden bu tebliğden ne anlamalıyız? Allah'ın Resulü Kur’an'ı tebliğ ederken, zaten Kitap ehli tek bir ilah olduğunu biliyordu. Bildiği halde, neden bu ikazı Allah tekrar yapıyor olabilir? Bunu da ayetin devamında açıklıyor, çünkü Kitap ehli daha önce onlara gönderilen kitapların dışına çıkarak, Allah'ın tek elinde olan yetki ve sorumlulukları, Allah'ın Resulüne ya da kendilerinin edindikleri veli kişilere yükledikleri için, Allah tekrar uyarma gereğini duyuyor ve DİN ADINA BENDEN BAŞKA HÜKÜM VEREN YOKTUR. BENİM DIŞIMDA DİNDE HÜKÜMN KOYCULAR EDİNDİYSENİZ, ONARIDA KENDİNİZE İLAH EDİNMİŞ OLURSUNUZ UYARISI YAPILIYOR.
Ayette çok dikkat etmemiz gereken uyarı tüm aleme, insanlığa yapılıyor ve Allah diyor ki bizlere; ARTIK YALNIZ ALLAH'A YÖNELİN VE YALNIZ ALLAH'TAN BAĞIŞLANMA, AF, ŞEFAAT DİLEYİN. Ne dersiniz, bizler Allah'ın bu uyarılarından dersler aldık mı? Yoksa bu ayet kitap ehline söylenmiş, bizi ilgilendirmiyor mu diyoruz? Evet, aynen genel çoğunluğumuz bunu söylüyor ve diyorlar ki, siz bu ayetin nüzul sebebini biliyor musunuz? Bundan sonra söylediklerini sizler tahmin ediyorsunuzdur eminim. Hatta gerçeklerden habersiz olduklarının kanıtı olarak şunu söylüyorlar. “NE YANİ PEYGAMBERİMİZ POSTACIMIYDI?” Kur’an'da, inandığı batıl ve sanı bilgileri bulamadıklarında, söyledikleri bu söz düşündürücü ve bir o kadarda üzücüdür. Allah'ın Resulüne yapılan bu yakıştırma saygısızlıktır. Her şeyden önce Allah'ın Resulü postacı değil, Allah'ın güven elçisiydi. Postacılar mektubun içindekilerini okumaz, sahibine direk verir. Allah'ın Resulü Allah'tan aldığı vahyi, bizzat tek tek okuyup onları batıl inançlarından vazgeçirmek için, ikna etmeye çalışıyordu. Bunu da mı akıl edemiyoruz, sırf batıl inançlarımıza kanıt yaratabilmek için.
DÜŞÜNMEMİZ GEREKEN EN ÖNELİ KONU, ALLAH'IN RESULÜNE ALLAH VE KİTABI KUR'AN YETİYOR VE YALNIZ ONDAN BAĞIŞLANMA, ŞEFAAT DİLİYOR, AMA BİZLER HANGİ AKILLA BİLEMİYORUM, ŞEFAATİ ALLAH'TAN DİLEMEMİZ GEREKİRKEN, RESULÜNDEN YA DA EDİNDİĞİMİZ VELİ KİŞİLERDEN DİLİYORUZ VE ŞEFAAT YA RESUALLAH DEMEKTE SAKINCA GÖRMÜYORUZ. YANİ ALLAH UYARDIĞI HALDE, KİTAP EHLİNİN YAPTIĞI YANLIŞLARI YAPMAYA DEVAM EDİYORUZ. ALLAH'IN RESULÜNÜN, MAHŞER GÜNÜ SÖYLEYECEĞİ ŞU SÖZ, SANIRIM GERÇEK OLDU.” ÜMMETİM KURAN’I TERK ETTİ.” Ne yazık ki bugün İslam toplumu, cahiliye toplumu Kitap ehlinin yaptığı tüm yanlışları yapıyoruz. Hatta onlarla yarışıyoruz. Yahudi ve Hıristiyanlar, Allah'ın elçilerine öyle yetki ve güç yüklemişler ki, adeta Allah’ın dinde ortakları olmuş, İLAHLAŞTIMIŞLARDI. Sanırım bizde bunu kıskanmışız, Allah’ın Resulüne Allah’ın vermediği Kur’an'da bahsetmediği, hatta Resulüm sizin gibi bir insandır dediği halde, öyle şeyleri isnat etmişiz ki, onlardan bahsetmek bile istemiyorum.
Bizler yalnız, ALLAH'A YÖNELMEMİZ GEREKİRKEN, EMİN OLMADIĞIMIZ RİVAYETLERE, EDİNDİĞİMİZ VELİ KİŞİLERE YÖNLDİK. ALLAH'IN YALNIZ BENDEN YARDIM İSTEYİN HÜKMÜNÜ UNUTARAK, ELÇİSİNDEN VE EDİNDİĞİMİZ VELİ KİŞİLERDEN YARDIM, ŞEFAAT İSTEMEYE BAŞLADIK. BÖYLE OLUNCADA ALLAH DUALARIMIZA KARŞILIK VERMEDİ VE BİZLERİ CEZALANDIRIYOR. Allah’ın Resulü bugün aramıza gelse kendisine, ŞEFAAT YA RESULALLAH diyenlerin, yüzlerine bile bakmazdı. Allah ayetinde, yalnız bana yönelin ve yalnız benden yardım isteyin diyorsa bizlere, lütfen batılın hurafenin ve beşeri FIKIH İNANCININ etkisinde kalarak, Allah'tan başkalarından yardım istemeyelim, onlardan medet ummayalım. Bizlere yardım edecek, yalnız bizlerin yaratıcısı Allah'tır, lütfen unutmayalım. Allah bu ayeti ile bizleri uyardığı konuların, tam tersini başka bir ayetinde söylemez. Bazı Müslümanlar bazı ayetlerde geçen kelimelerin anlamlarını değiştirip, batıl inançlarına delil arama çabasında oluyorlar. Bu çabalar beyhude, kendi nefsimizi avutma çabalarıdır. Ancak kendimizi kandırmış oluruz.
ALLAH'IN BERİSİNDEN ŞEFAATÇİLER EDİNMEK, ALLAH'IN KİTABININ YANINA KİTAPLAR KOYARAK ONLARA YÖNELMEK, ONLARDAN YARDIM İSTEMEK, ALLAH'A ORTAK KOŞMAKTIR, BUDA ŞİRK TİR. RABBİMİZ YALNIZ BANA YÖNELİN, YALNIZ KUR'AN'IN İPİNE SARILIN, ÇÜNKÜ ONDAN SORUMLUSUNUZ DİYOR. BUNU LÜTFEN ASLA UNUTMAYALIM. Bunu Allah ayetin sonunda bizzat bildiriyor ki, cahiliye toplumunun yaptığı yanlışı bizlerde yapmayalım. Allah Kur’an'da iman ettiğini zanneden bazı kişilerin, nasıl büyük hatalar yaparak iman ettiğini, bakın ayetinde nasıl söylüyor ve bizleri uyarıyor.
Yusuf 106: ONLARIN ÇOĞU ALLAH’A ANCAK ORTAK KOŞARAK İNANIRLAR. (Diyanet meali)
Hangimiz böyle bir iman üzerinde olmak ister? Çoğunluk böyle inanıyor öyleyse doğrudur demek, yapabileceğimiz en büyük hata olduğunu, Allah daha açık nasıl örnek verip ikaz etsin. Bundan ders almayanlar, bunun hesabını mutlaka vereceklerdir, unutmayalım. Allah cümlemizi, Kur’an'ın nuruyla nurlanan, gönül gözleri açılmış, Allah'ın azınlık halis kulları arasında olmamız dileklerimle.
Saygılarımla
Haluk GÜMÜŞTABAK
https://kuranadavet1.wordpress.com/
https://twitter.com/KURANA_DAVET
http://www.hakyolkuran.com/
https://www.facebook.com/Kuranadavet1/
https://hakyolkuran1.blogspot.com/