KUR'AN A DAVET

 

 

 

AMACIMIZ HURAFEDEN, BATILDAN ARINMIŞ BİR İSLAM YAŞAMAKTIR. ONUN İÇİNDE REHBERİMİZ,  ALLAH IN KORUMASI ALTINDA Kİ, YALNIZ KUR'AN DIR.

YAZILARIMIN OLDUĞU DİĞER SİTELERİM.

 

https://kuranadavet1.wordpress.com/

https://twitter.com/KURANA_DAVET

http://www.hakyolkuran.com/

https://www.facebook.com/Kuranadavet1/

https://hakyolkuran1.blogspot.com/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Takvim

 
Gerekli Linkler

 
ALLAH'I MAHŞER GÜNÜ, BİZLER GÖREBİLECEK MİYİZ?


Sizlere şöyle bir soru sorsam ve desem ki, mahşer günü Allah'ı bizzat görebilecek miyiz? Ne dersiniz? Bu konu geçmiş toplumlarda da, günümüzde de tartışıla gelen bir konudur. Önce şunu açıkça söylemeliyim ki, Allah Kur'an'da bizlerin bu bedende, bu halimizle bizzat kendisini göremeyeceğimizi açıkça ayetlerinde bildirmiştir. Mahşerde görebileceğimiz konusunda, mezheplerin inandığı rivayet hadislere göre, bizlerin açıkça görebileceğimiz şöyle rivayet edilir.

“GÖKTEKİ ŞU AY’I NASIL NET GÖRÜYORSANIZ, [CENNETTE] RABBİNİZİ, BÖYLE AÇIKÇA GÖRECEKSİNİZ.” [Buhari, Müslim, İbni Mace, Tirmizi, Ebu Davud, Nesai, İ. Ahmed, İbni Huzeyme, İbni Hibban]

Kur'an bu konuda açık bir bilgi vermez ama rivayetlerin kaynağı Kur'an olmadığı için, toplumun hoşuna gidecek seyleri söylemekten çekinmiyorlar. Kıyame suresi 23. ayet bazı meallerde tercüme edilirken, "RABBİNE BAKAR" şeklinde tercüme edildiğinden, yüzleri gülen iman eden kulların Allah'ı görebileceklerine delil gösterilmiştir. Bu ayeti farklı anlayanlar bu ayet, İman eden Allah'tan şefaat bekleyen kulların, RABBİNİN KARARINI BEKLEYENLER, GÖZLERİ RABBİNİ ARAYANLAR,  RABBİNE BAKABİLECEK YÜZLERİ VARDIR şeklinde de tercüme etmişlerdir.  Ayette zaten açıkça Allah'ın görüleceği bahsedilmemektedir. Bir mealden örnek verelim.

Kıyame 22–23–24–25: YÜZLER VARDIR O GÜN, PARILTILI, RABBİNDEN BEKLENTİ İÇİNDEDİR ve yüzler vardır o gün, asıktır. Bel kemiklerini kıran bir felâkete uğrayacağını anlar. (Bayraktar Bayraklı meali)

Bu ayetten, iman edenlerin Allah'ı açıkça görebileceği anlaşılmamaktadır. Onun içinde bu konuda bir fikir yürütmek yanlış olur.  Aynı ayeti Say. Mehmet Okuyan şöyle tercüme etmiş. "O GÜN BAZI YÜZLER, RABLERİNİ(N KARARINI) BEKLERKEN IŞIL IŞIL OLACAKTIR." Allah ayetinde, katımdan açıklamadığım konularda konuşmanızı HARAM kılıyorum diyorsa, bu konuda da açıkça muhkem bir şekilde bir bilgi yoksa Kur’an'da, hiç kimse o gün Allah'ın sevgili kulları bizzat kendisini görebilecek diyemez. Çünkü bu dünyada bizlerin asla kendisini göremeyeceğimizi söylüyorsa Rabbimiz, o günde bedenlenip canlanacağımızdan, yani aynı koşulları sağladığımızda, yine Allah'ı görmemiz mümkün olmayacaktır diye düşünüyorum.

Tüm bunlar Allah'ın takdiridir. Önce şunu belirtmek isterim. Bizler önce Allah'ı, kafamızda nasır düşünüp tasvir ettiğimiz konusunu tekrar düşünmeliyiz. BİZ ALLAH'I NASIL BİR VARLIK OLARAK DÜŞÜNÜYORUZ? Burası sanırım önemli. BİZLER GİBİ BİR VARLIK MI, YOKSA GÜÇLÜ BİR ENERJİMİ, YOKSA TARİFSİZ BİR GÜÇ MÜ? Bizler çıplak gözlerimizle, çok yüksek bir enerjiye, örneğin güneşe çok yakın, yada yıldırıma direk bakabiliyor muyuz? Elbette hayır.  Bu durumda onları var eden bir güce nasıl bakarız ve onu görebiliriz, neden bunu düşünmüyoruz? Allah Hz. Musa ya ne diyordu, bu örneği hatırlayalım.

Araf 143: Musa, bizimle sözleştiği yere gelip Rabbi de kendisine konuşunca, şöyle dedi: “RABBİM! BANA KENDİNİ GÖSTER, SENİ GÖREYİM!” ALLAH, “BENİ ASLA GÖREMEZSİN; AMA ŞU DAĞA BAK! EĞER O YERİNDE DURABİLİRSE, SEN DE BENİ GÖRECEKSİN” DEDİ. RABBİNİN KUDRETİ DAĞA TECELLİ EDİNCE, ONU PARAMPARÇA ETTİ, Musa baygın vaziyette yere yığıldı. Kendine gelince şöyle yakardı: “Seni noksan sıfatlardan uzak tutarım, tövbe edip sana yöneldim. Ben iman edenlerin ilkiyim.” (Bayraktar Bayraklı) 

Sanırım ne demek istediğim, daha iyi anlaşılmıştır. Allah'ın Elçisinin miraca çıkıp, Allah'ı bizzat gördüğüne inanmak, Kur’an'a inanmamakla eş değer olduğunu söylemeliyim. BİZLERİ YARATAN BİR GÜCÜ, MUTLAKA GÖRMEMİZ Mİ GEREKİYOR? YOKSA GÖRMEDEN BENLİĞİMİZDE, RUHUMUZDA YÜCELTTİĞİMİZ O SINIRSIZ GÜCÜ GÖRMEDEN İMAN ETMEK, DAHA GÜÇLÜ BİR İMAN SAHİBİ YAPMAZ MI BİZLERİ. Gördüğüne herkes inanır, önemli olan görmeden varlığını kabul etmektir. Bizleri yaratan Allah, tartışmaya ne derece meyilli olduğumuzu, aceleci tabiatta yaratıldığımızı, zayıf yaratıldığımızı bizlere bildiriyorsa, O dizginleyemediğimiz nefsimizin ne derece etkisinde kaldığımızı da düşündüğümüzde, bazı gerçekleri sanırım göz ardı ettiğimizi söyleyebilirim. 

Bizlere düşen, görmeden iman ettiğimiz O yüce Rabbimize, aynı aşk ve sevgiyle bağlılığımızı devam ettirmek olmalıdır. BU KONU BİZLER İÇİN, SÜPRİZ OLABİLİR MAHŞERDE. ALLAH AÇIKÇA BİLDİRMEDİYSE BU KONUYU, BİZLERDE MERAKLA BEKLEYELİM. Allah bizlere en uygun olanı seçer ve gereğini yapar. Bizler gereksiz meraklara kapılarak, DAHA HAYALİMİZDE TASVİRİNİ BİLE YAPAMADIĞIMIZ BİR GÜCÜ GÖRMEYE ÇALIŞMAYALIM,  YANLIŞ YAPIYOR OLABİLİRİZ. Hz. Musa'nın kıssasından lütfen dersler alalım. Elçisi bu konuda çok merak edip, bu konuyu Allah'a açtığında, ona verdiği örnek, bizler için ders olmalıdır. EĞER ALLAH'IN SEVGİLİ KULUYSAK MUTLAKA, MUTLU BİR SON BİZLERİ BEKLEYECEKTİR. Her zaman bazı şeyler gözle görülmez. Görmediğimiz o güce, aşka inanarak, ruhumuzda hissederek görmekte mümkündür. Sanırım bu görüş, gözle görmekten daha çok mutlu eder insanı. ALLAH CÜMLEMİZİ, GÖNÜL GÖZLERİYLE GÖREN KULLARI ARASINA ALSIN İNŞALLAH.

“İMAN ETMEK GÖRÜNMEYENE İNANMAKTIR.
MÜKÂFATI İSE, GÖRÜNMEYENİ KALBİNDE HİSSETMEK VE GÖRMEKTİR.”

Saygılarımla
Haluk GÜMÜŞTABAK

 

https://kuranadavet1.wordpress.com/

https://twitter.com/KURANA_DAVET

http://www.hakyolkuran.com/

https://www.facebook.com/Kuranadavet1/

https://hakyolkuran1.blogspot.com/

 



Sayfa Kategorisi: GENEL İSLAMİ YAZILAR.