KUR'AN A DAVET

 

 

 

AMACIMIZ HURAFEDEN, BATILDAN ARINMIŞ BİR İSLAM YAŞAMAKTIR. ONUN İÇİNDE REHBERİMİZ,  ALLAH IN KORUMASI ALTINDA Kİ, YALNIZ KUR'AN DIR.

YAZILARIMIN OLDUĞU DİĞER SİTELERİM.

 

https://kuranadavet1.wordpress.com/

https://twitter.com/KURANA_DAVET

http://www.hakyolkuran.com/

https://www.facebook.com/Kuranadavet1/

https://hakyolkuran1.blogspot.com/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Takvim

 
Gerekli Linkler

 
KUR'AN'DA GEÇEN MUCİZELER KONUSUNU, NASIL ANLAMALIYIZ.

Allah gönderdiği Resullerine birçok mucizelerle, görevlerini daha kolay yerine getirebilmesi için destek olmuştur. Şunu da hatırlatmak isterim, bu mucizeler Allah’ın emri ile olmaktadır. Enam suresi 109. Ayetinde mucizeler konusunda ne diyordu hatırlayalım. DE Kİ: “MUCİZELER ANCAK ALLAH KATINDADIR.” Kur’an’ı bir kez dikkatli ve düşünerek okuyan, bu mucizeleri Allah yalnız Resulüne yardım için değil, iman edenlerin imanlarını kat kat artırmak, hatta iman etmeyenleri imana yöneltmek için, mucizelerle Resullerini desteklemiştir. YANİ MUCİZELER ALLAH KATINDANDIR, ASLA RESULLERİN BİZZAT KENDİLERİNİN BÖYLE BİR GÜCÜ YOKTUR, ONLARDA BİZLER GİBİ İNSANDIR. Peki Allah yalnız Resullerine mi mucizelerle desteklemiştir, bizlerin imanımızı güçlendirmek için GÖZLERİMİZİN ÖNÜNE SERDİĞİ MUCİZELERİ YOKMUDUR? Zerre kadar düşünen bir insan, aynaya baktığında bizzat kendisinin bir mucize olduğunu görecektir. Yüzünü gökyüzüne kaldırdığında ise, hala keşfedilmeyen mucizeyi görecektir.  KUR’AN AYETLERİ ZATEN BAŞLI BAŞINA BİR MUCİZEDİR. HATTA KURAN’DA GEÇEN AYET KELİMESİ GENELDE MUCİZE DİYE TERCÜME EDİLİR. MUCİZE İNSANLARI HAYRAN BIRAKAN, OLAĞAN ÜSTÜ ŞAŞIRTICI ANLAMINDADIR.

Allah Kur'an'da geçen mucizeleri yalnız, O gün Resullerine yardımcı olsun, toplum Resul olarak daha rahatlıkla kabul etsinler diye yalnız göndermiş olabilir mi? Bu gün bizler bu mucizelerden hiç mi ders almıyoruz. Ya da şöyle deyip geçmemiz, bizlerin bu konuda alması gereken dersi, tam olarak almış olduğumuzu mu gösteriyor. “ALLAH YÜCEDİR, MUCİZELERİ YALNIZ ALLAH’IN’DIR, ONUN MUCİZELERİNİ YAPACAK HİÇ BİR İNSAN YOKTUR.” Bizler Allah’ın mucizeleri hakkında, yalnız bu sözlerimi söylemeliyiz? Araştırmalarımız neticesinde alacağımız başka ders, kıssadan hisse yok mu? Elbette var. Yoksa bizlerin ve sınırsız âlemin yaratılması, bizler için Allah’ın yüceliğini gösteren bir mucize olarak yeterli. Eğer bu mucizeleri, Allah’ın Resulünün zamanında değerlendirecek olsaydık, mucizeler Allah katındandır, yüce Rabbimizin gücünü gösteriyor demekle yetinebilirdik. Ama günümüzde ilmin buluşları ile geldiği noktayı araştırdığımızda, Allah’ın mucizelerinden, aslında günümüzde çok daha önemli dersler alıp, İMANIMIZI GÜÇLENDİRİP, İNANCIMIZIN KALBİMİZE ÇOK DAHA SAĞLAM YERLEŞMESİNİ SAĞLAYABİLİRİZ.

Allah Kur’an ayetlerinden bahsederken, dinin anası temeli olan ayetlerin MUHKEM, yani okunduğunda herkesin anlayacağı, dersler alacağı açık anlaşılan ayetler olduğunu anlatır. Diğer ayetlerin ise MÜTEŞABİH ayetler olduğu, bunun anlamını bir Allah’ın bildiği, birde zamanla ilim adamlarının, bu gerçeği ortaya çıkaracağından bahseder. Ali İmran 7. Ayetinde Allah muhkem ve müteşabih ayetlerden bahsederken, batıl inançlarını aklamaya çalışanların muhkem yani açık ayetlerin değil, hala anlamları anlaşılmayan, müteşabih ayetlerin ardına düşerek fitne çıkarırlar diyor. Küçük bir bölüm alalım ayetten.ŞU VAR Kİ, KALPLERİNDE BİR EĞRİLİK VE BOZUKLUK BULUNANLAR, FİTNE ARAMAK, ONUN TEVİLİNE ÖNCELİK TANIMAK İÇİN, KİTAP'IN SADECE MÜTEŞABİH KISMININ ARDINA DÜŞERLER. Bunun anlamı, zamanla ne anlama geldiği ilmin araştırmaları sonucunda ortaya çıkacak bazı müteşabih ayetlere, kendi kafalarından anlamlar verip, ya da ilgisi olmayan konularla bağlantı kuracakların olduğundan bahsediyor. Peki, İlim adamlarının ortaya çıkaracağı O müteşabih ayetin anlamı,  muhkem yani anlaşılır hale dönüştüğünde, insanlarda nasıl bir etki bırakması amaçlanıyor olabilir? Kur’an’ı dikkatle okuyan bunu çok iyi bilir. İMAN ETMİŞ OLANLARIN İMANI ARTSIN, İMANLARI KALPLERİNE GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE YERLEŞSİN. Demek ki bizim önce tam anlayamadığımız bazı müteşabih ayetler, ilmin ışığında anlaşılır hale gelmiş ise, mutlaka onlardan faydalanarak Kur’an’ı anlamaya çalışmamız, bizlerin imanını güçlendirecek, batıl ve rivayetlerinde etkisinde kalmayacağımız çok açık anlaşılıyor.

Bir örnek vermek istiyorum. Hz. Meryem anamızın, evlenmeden Hz. İsa’yı dünyaya getirmesi elbette Allah’ın bir mucizesidir. Bu mucizenin sahibi de Yüce Rabbimizdir. Peki, bizler Kur’an’da verilen bu mucize örneğinden,  günümüzde bizler nasıl bir ders almalıyız ki, imanlarımız çok daha güçlensin. Sizce bizler bu mucize karşısında, ALLAH YÜCEDİR VE ONUN GÜCÜNÜ HİÇ KİMSE HAYAL BİLE EDEMEZ DEMEMİZ YETERLİMİ? İman eden bir Müslüman, zaten Allah’ın yüceliğinin farkında bunu biliyor. Sizce bu konuda ilim adamlarının yaptığı çalışmalar sonucunda, NADİRENDE OLSA BAZI KADINLARIN, HEM DİŞİ HEMDE ERKEK HÜCRELERİ İLE BİRLİKTE DOĞDUĞU TESPİT EDİLMİŞ OLMASI VE BU BİLGİLER IŞIĞINDA, BU KONUYU ANLAMAYA ÇALIŞMAMIZ, BİZLERİN BU MUCİZEYİ, DAHA DOĞRU VE SAĞLAM ANLAMAMIZI SAĞLAYIP, İMANIMIZI GÜÇLENDİRMEZ Mİ?

Bakın bu şekilde doğan bir kadın, kendi kendine hamile kalması mümkün değil, hatta ben bunun örneğini duymadım, belki binlerce yıl önce olmuş olabilir. Hayvanlar hariç, çünkü günümüz ilmi bazı solucan ve sümüklü böcek çeşitlerinin, hatta bazı tavşanların dişi ve erkek hücrelerinin aynı hayvanda olduğunu ve kendi kendilerine çoğaldığını keşfetmiş. BU BİLGİYE ULAŞTIĞIMIZDA ALLAH’IN MUCİZELERİNİN NASIL SONSUZ OLDUĞUNU GÖRÜYOR VE ONUN YÜCELİĞİ ÖNÜNDE SAYGIYLA EĞİLİYORUZ. Ama Allah geleceği bildiğinden, her şeyi planlıyor. Önce Hz. Meryem’i bu şekilde dünyaya getiriyor, daha sonra O mucizeyi gerçekleştiriyor. YANİ ALLAH BİZLERİN HER KONUDA, SEBEB SONUÇ İLİŞKİSİNİ KURMAMIZI ÖZELLİKLE İSTİYOR. Bunu yapan bir insanın imanı, güçlü ve sağlam olacaktır. Onun için Allah Kur’an’da birçok ayetinde düşünmemizi, aklımızı kullanmamızı istiyor, körü körüne her şeye inanmamızı istemiyor. Bu araştırmayı yapmamızı istemeseydi, mucizelerimi anlayamazsınız, hiç düşünmeyin araştırmayın bulamazsınız diyebilirdi. Sizce Allah mucizelerinin en azından bir kısmını, bizlerin anlayacağı şekilde yaratması, imanımızı güçlendirmiyor mu? Yoksa işin kolayına kaçıp, ALLAH OL DEDİMİ OLUR, demek mi daha doğru? Elbette Allah isterse böylede yapar. Ama yarattığı her kulunu, hatta mucizevi kâinatı, bizlerin anlayacağı ve keşfedeceği şekilde yaratmış ki, bizler yavaş yavaş Allah’ın bu ilmiyle buluşalım keşfedelim ki, BİZLERİ YARATAN RABBİMİZE KARŞI HAYRANLIĞIMIZ, GÜÇLENEREK DEVAM ETSİN.

Bilim adamları keşifler yaptıkça yaratıcının yüceliğine hayranlık artıyor. Allah kâinatın olmasını istemiş, ama oluşumu bile çok uzun yıllar aldığı ilim adamları tarafından anlatılıyor. Bilim adamlarının her keşfiyle, buluşlarıyla da insanların yaratıcıyı/Allah’ı arama keşfetme hayranlığı artıyor. Demek ki Allah’ın mucizelerini anlamaya çalışmamız, ALLAH AŞKINI KALBİMİZDE GÜÇLENDİRİYOR. ARAŞTIRMAYA GEREK YOK, ALLAH YÜCEDİR DİYEREK MUCİZEYİ ARAŞTIRMAMAK, ALLAH’IN MUCİZELERİNİN GERÇEK NEDENİNİ ANLAMAYA ÇALIŞMAMAKLA AYNIDIR.

Bir Müslüman olarak bizlere düşen,  Kur’an’ın bahsettiği her mucizeyi verdiği tüm örnekleri, İLMİN IŞIĞINDA ANLAMAYA ÇALIŞMAK, BİZLERİ ALLAH’A YAKLAŞTIRACAĞI GİBİ, ONU DAHA DOĞRU TANIMAMIZA NEDEN OLACAKTIR. Buradan şunu da anlayabiliriz, Bizler Kur’an ayetlerini, mutlak günümüz ilmiyle anlamalıyız ki ALLAH’I GEREĞİ GİBİ TANIYALIM, BÖYLECE GÜÇLÜ BİR İMANA SAHİP OLALIM. Dilerim bu gerçeklerin farkında olan, ALLAH’IN HALİS KULLARINDAN OLURUZ.

Saygılarımla
Haluk GÜMÜŞTABAK

https://kuranadavet1.wordpress.com/

https://twitter.com/KURANA_DAVET

http://www.hakyolkuran.com/

https://www.facebook.com/Kuranadavet1/

https://hakyolkuran1.blogspot.com/



Sayfa Kategorisi: GENEL İSLAMİ YAZILAR.