KUR'AN A DAVET

 

 

 

AMACIMIZ HURAFEDEN, BATILDAN ARINMIŞ BİR İSLAM YAŞAMAKTIR. ONUN İÇİNDE REHBERİMİZ,  ALLAH IN KORUMASI ALTINDA Kİ, YALNIZ KUR'AN DIR.

YAZILARIMIN OLDUĞU DİĞER SİTELERİM.

 

https://kuranadavet1.wordpress.com/

https://twitter.com/KURANA_DAVET

http://www.hakyolkuran.com/

https://www.facebook.com/Kuranadavet1/

https://hakyolkuran1.blogspot.com/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Takvim

 
Gerekli Linkler

 
GÜÇLÜ BİR İMAN SAHİBİ OLMAK İSTİYORSAK........

Bir kardeşimiz, Kur’an ın haram dediği bir şeye, Allah ın sırf yasakladığı için uymak, hikmeti nedeniyle uymaktan çok daha iyidir demiş. Bir başka arkadaşımız da, sorgulamadan itaat etsek, kıyamet kopar herhalde diyerek düşüncesini yansıtmış. Acaba böyle mi düşünmeliyiz? Allah Kur’an da bizlerin, böyle mi iman etmesini istiyor? Hiç düşünmeden, araştırmadan mı iman etmemiz daha güçlü, sağlam bir iman olur, yoksa ikisini birleştirdiğimizde, yani düşünerek, araştırarak iman etmemiz mi daha doğru olur. Bu konuda doğru bir yol üzerinde olmak istiyorsak, Kur’an ın bu konuda ki düşüncesini önce öğrenmeliyiz.

ELBETTE İLK YAPMAMIZ GEREKEN, KESİN İTAAT ETMEMİZ ÇOK ÖNEMLİDİR, bunda şüphe yok. Çünkü herkes aynı kapasitede değildir, her şeyi hemen anlayamaz, düşünemez. Ayrıca o devrin ilmi, konuya açıklık getiremiyor olabilir. AMA ALLAH IN EMRETTİĞİ HÜKÜMLERİN NEDENLERİNİ, HİKMETİNİ ELİMİZDEN GELDİĞİNCE ARAŞTIRMAK DA, BİZLERİN ASLİ GÖREVİ, HATTA ALLAH IN EMRİ OLDUĞUNU BİLMELİYİZ. Bir başka şekliyle söylemek gerekirse, Allah ın emrini, hükmü ayrı, hikmeti ayrı gözüyle bakmamalıyız. Allah ın ayetlerinde dikkat çeken en önemli unsur, SORGULAYAN VE DÜŞÜNEN BİR TOPLUM YARATILMASI ADINADIR. Allah düşünmemizi, aklımızı kullanmamızı istiyorsa ve bunu birçok ayetinde bizlere özellikle öneriyorsa, bu sorgulayan bir toplum olmamızı istediği içindir.

Kur’an bizlerin, öyle iman eden bir kul olmamızı istiyor ki, Allah ın emrine önce kuşku duymadan boyun eğen, ama böyle kalmayıp, emredilen hükümlerin üzerinde düşünen, aklını kullanan ve böylece İMANINI GÜÇLENDİREN bir kul olmamızı istiyor. Çünkü böyle yapan bir Müslümanı, hiç kimse Allah ile aldatamaz, yolundan çeviremez. Allah ayetlerinde hükmünü verir ve en sonunda bakın nasıl bizleri düşünmeye, araştırmaya yönlendirir.

( Hâlâ düşünmüyor musunuz? Fakat düşünen mi var. Ayetleri size açık-seçik bildiriyoruz ki, aklınızı işletebilesiniz. Allah, ayetleri size işte böyle açıklar ki, derin derin düşünebilesiniz. Hâlâ aklınızı çalıştırmayacak mısınız? Dileyen onu düşünüp öğüt alır.)

Daha açıkçası, ne yaptığını bilen bilinçli, kendisinden emin olan, aklı başında kullar olmamızı ister Kur’an bizlerden. İmtihanımızın da özünde, düşünmek aklımızı kullanmak yatmıyor mu? BİLİNÇSİZ VE DÜŞÜNMEK DEN UZAK BİR İMANIN, NEFSİMİZDE ETKİSİNİN GEREKTİĞİ KADAR ETKİN OLMAYACAĞINI, RABBİMİZ KUR’AN DA BİZLERE ANLATMAYA ÇALIŞIYOR. Tabi Kur’an ı bilerek, anlayarak okuyup düşünenler, bu gerçeği görecektir. Bizlerin dine ve Kur’an a yaklaşımı, eğer yalnız nefsi ve duygusal olurda aklı, mantığı bir kenara bırakmışsak, şeytanın ve şeytanlaşmış insanların aldatmacalarından asla kurtulamayız. Onların bizlere karşı tuzaklarının, farkına varamayız.

KALICI, SAĞLAM BİR İMAN ÜZERİNDE OLMAK İSTİYORSAK, NEFSİMİZİ, DUYGULARIMIZI MUTLAKA AKIL İLE KONTROL ALTINA ALMALIYIZ. AKLIN VAR OLDUĞU YERDE, ŞEYTAN ASLA HÜKÜM SÜREMEZ. ÇÜNKÜ ŞEYTAN BİZLERİ NEFSİMİZLE, DUYGULARIMIZLA ALDATMAYA ÇALIŞIR. DÜŞÜNEN VE AKLINI KULLANAN BİR MÜSLÜMAN, ALLAH IN EMRETTİKLERİNİN HİKMETİNİ AKLIYLA, MANTIĞIYLA, İLİMLE ANLADIKÇA, İMANI DAHA DA GÜÇLENECEĞİNDEN ŞÜPHE YOKTUR.

Kur’an da ki müteşabih ayetler, sizce ne için var hiç düşündünüz mü? Allah bu ayetlerin anlamını, bir ben bilirim, birde ilim tahsili yapmış olanlar diye açıklama yapar bizlere. Hatta kalbinde eğrilik olanlar, anlamlarını bilmedikleri için, bu ayetlerin peşine düşüp, anlamsız şeyler söylerler diye dikkatimizi çeker. İman edenler ise, bunun Allah dan geldiğini bildiği için, kuşku duymadan iman ettiklerini söyler. Dikkat ediniz lütfen, herkesin anlayamayacağı, zamanla ilimle anlaşılacak ayetlerin nedeni ne olabilir?

Peki, bu ayetlerin anlamlarının ortaya zamanla çıkması sonucu, biz insanlarda ne gibi bir duygu hâsıl olur diyor Kur’an? İNANANLARIN İMANLARI ARTAR DİYOR. BURADAN DA ANLAŞILIYOR Kİ, İMANIMIZIN DAHA GÜÇLÜ OLMASI İÇİN BAZI ETKENLER VAR. BU ETKENLERİN ANA KAYNAĞI İLİM VE AKIL OLDUĞU ANLAŞILIYOR.

Bugün İslam toplumu, bu gerçeği göz ardı ettiği için, Kur’an ın emrettiği İslam ı yaşayamıyoruz. DÜŞÜNMEYİ BIRAKTIĞIMIZ İÇİNDİR Kİ, NELERİN ALLAH EMRİ OLDUĞU, NELERİN OLMADIĞI KARGAŞASI İÇİNDE BOĞUŞUP DURUYORUZ. Çünkü akıl devre dışı kalmış, rehber Kur’an olması gerekirken, beşerin kitapları rehber olmuş. Böyle olunca da, sonuç ortada. Allah birçok ayetinde, düşünmeye, akla vurgu yapıyor ve aklını kullanmayanları pislik içinde bırakırım diyor. Dikkat ediniz lütfen, Allah sırf ben söylediğim için iman edin demiş olsaydı, aklınızı kullanın, ayetler üzerinde düşünün der miydi?

Ne dersiniz? İnancımızı, imanımızı daha güçlü ve sağlam bir temel üzerine inşa etmemiz, daha doğru olmaz mı? Kendi kendimize sorular sorup acaba neden, niçin demektense, onun hikmetini araştırıp bilmemiz, imanımıza güç katmaz mı sizce? Yorum ve karar sizlerin.

Saygılarımla 
Haluk GÜMÜŞTABAK

https://kuranadavet1.wordpress.com/

https://twitter.com/KURANA_DAVET

http://www.hakyolkuran.com/

https://www.facebook.com/Kuranadavet1/

https://hakyolkuran1.blogspot.com/



Sayfa Kategorisi: GENEL İSLAMİ YAZILAR.