KUR'AN A DAVET

 

 

 

AMACIMIZ HURAFEDEN, BATILDAN ARINMIŞ BİR İSLAM YAŞAMAKTIR. ONUN İÇİNDE REHBERİMİZ,  ALLAH IN KORUMASI ALTINDA Kİ, YALNIZ KUR'AN DIR.

YAZILARIMIN OLDUĞU DİĞER SİTELERİM.

 

https://kuranadavet1.wordpress.com/

https://twitter.com/KURANA_DAVET

http://www.hakyolkuran.com/

https://www.facebook.com/Kuranadavet1/

https://hakyolkuran1.blogspot.com/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Takvim

 
Gerekli Linkler

 
FURKAN SURESİ 30. AYETTEN ALACAĞIMIZ DERSLER.

Değerli dostlar, bugün sizlere hatırlatmak ve üzerinde düşünmenize vesile olmak istediğim ayet, Furkan suresi 30. ayet olacaktır. Bu ayetin öncesindeki ayetleri incelediğimizde, hesap günü geldiğinde Allah'ın Resulünün şahitliğinde, kendisinin o gün üzüntüsünü nasıl dile getireceğini, Allah şimdiden bizlere açıklıyor, peki neden şimdiden söylüyor? Kulları ders ve ibretler alsın diye. Önce ayeti yazalım, daha sonrada bu ayetten nasıl dersler almalıyız, onu birlikte düşünelim. Unutmayalım bu ayet, Allah'ın geleceği bildiğine çok açık kanıttır.

 
Furkan 30: ELÇİ ŞÖYLE DİYECEKTİR: “EY RABBİM! KAVMİM BU KUR’AN’I YALNIZ BIRAKTI.” (Mehmet Okuyan)
 
BAKIN ALLAH'IN RESULÜ, HESAP GÜNÜ TÜM GERÇEKLERİ GÖRDÜĞÜNDE, NASIL BİZ ÜMMETİNDEN ŞİKAYETÇİ OLACAKMIŞ. Allah'ın Resulünün hesap günü söyleyeceği, benim kavmim yani ümmetim Kur’an'ı yalnız bıraktılar derken, devre dışı bıraktılar batıla, rivayetlere daldılar diyeceğini söylüyor. Bizler bu uyarıdan doğrusu dersler çıkarırsak, işte o zaman hem Resulün gerçek ümmeti oluruz, hem de Allah'ın gerçek, halis kulları oluruz. Bu sözden anlaşılıyor ki, Resulün tebliğ ettiği, hayatına geçirdiği, onunla yaşadığı Kur’an, onun ölümünden yıllar sonra, terk edilmiş olmalı ki, bu sözü hesap günü Allah'ın Resulü şahit olarak çağrıldığında, yaşanan acı gerçekleri gördüğünde bu sözleri söyleyeceği anlaşılıyor. KİMBİLİR ALLAH'IN RESULÜ O GÜN NASIL ÜZÜLECEK.  Hatırlatmak istiyorum, Allah'ın Resulü, Kur'an'ı tebliğ ettiği kavminin yani ümmetinin, Kur'an'ı rehber almadıklarını, batılı ve hurafeyi din diye yaşadıklarını gördüğüne şahit olduğunda bu sözü söyleyecek mahşer günü. Hatırlatırım, bu sözler KUR'AN'A İMAN ETTİĞİNİ SÖYLEYENLERE HİTABEN SÖYLENİYOR. Yani Kitap Ehlinden bahsetmiyor. Allah'ın Resulünü örnek aldığını söyleyenler, lütfen bu ayet üzerinde, Resulün söyleyeceği bu acı ve üzücü şikayetin, sözün üzerinde bir daha düşünsünler. SİZCE KUR'AN NASIL YALNIZ BIRAKILIR? MÜSLÜMANLARA HERŞEY KUR'AN'DA YAZMAZ, DETAYLI DEĞİLDİR, HER OKUYAN KUR'AN'I ANLAYAMAZ DİYEREK, TOPLUMU RİVAYET VE SANI BİLGİLERE YÖNLENDİRİRSEK, O KUR'AN YALNIZ BIRAKILIR. HATIRLATIRIM.
 
Kendi yaşadığı dönemlerde Kur’anı tanıtmak, tebliğ etmek, insanlara ulaştırmak, hak ettiği makama çıkarmak için, o kadar ciddi çalışmalar yapıyordu ki Allah'ın Resulü, bu sözlerinden yalnız kendi döneminden bahsetmesi mümkün olamaz. Çünkü yaptığı özverili çalışmalarından ötürü, Allah'ın Resulü Allah dan birçok takdirler, övgüler almıştı. Günümüze kadar ulaşan bilgilerden, Allah'ın Resulünün aldığı önlemleri biliyoruz. O dönemde de Kur’an'dan sapma, Kur’an dışına meyletme eğilimlerini tespit eden Allah'ın Resulüi, kendi sözlerinin değiştirilerek nakledildiğini, yanlışlara sapıldığını fark etmiştir. Elbette bunlarla da mücadele ettiğini, hepimiz biliyoruz. Şimdide bu ayetten önceki iki ayete bakalım. Yine hesap günü geldiğinde Kur’an'ı yalnız ve devre dışı bırakıp batıla sapanlar bakın neler söyleyecek, onları da şimdiden bizlere hatırlatıyor ki Allah, belki birazcık aklını kullanan kulum, ibret alır diye.
 
 “YAZIKLAR OLSUN BANA, KEŞKE FALANI DOST EDİNMESEYDİM! ” (Furkan 28)
 
 “ANDOLSUN, ZİKİR/KUR’AN BANA GELDİKTEN SONRA BENİ ONDAN O SAPTIRDI. ZATEN ŞEYTAN İNSANI YARDIMCISIZ BIRAKIVERİR. (Furkan 29)
 
Lütfen örneklere, uyarıya bakar mısınız? HESAP GÜNÜ ZİKRE/KUR’AN'A ALLAH'IN KİTABINA İMAN ETTİĞİNİ SÖYLEYEN BİR MÜSLÜMAN'IN, FERYADINI DUYUYOR MUSUNUZ? Zikir ehli olduğunu zanneden inanmış bir kısım insanların, inandığı güvendiği bir başka iman edeni dost, veli edindikten sonra, bu dostluğunun sonunda din ve iman adına, onun sözlerini Kur’an'a Allah'ın kitabına danışmadan, onun onayını almadan kabul etmeleri ve yaşamaları sonucunda, nasıl yoldan çıktığını, ne kadar güzel anlatıyor ve yanlışını, Allah'ın huzurunda fark edip pişman olacakları örneğini veriyor. Furkan 29. ayetinde söylenenler, konuya daha da açıklık getiriyor ve bakın ne söylüyorlar? Andolsun Zikri/Kur’an'ı ben tebliğ alıp, onun yolundan gittiğim halde, kendime dost edindiğim, veli edindiğim çok güvendiğim kişi beni saptırdı diyor.
 
Yüce Rabbimize binlerce şükürler olsun, bundan daha açık, anlaşılan ve bizleri uyaran bir başka ayet aramaya gerek var mı? Tabi böyle güzel, açık örnekleri görebilmek, hissedebilmek, anlayabilmek önemli. Tabi batıl ve sanı inançlarla gözlerimize perde çekilmemişse, gönüllerimiz mühürlenmemişse, ancak gerçekleri görebiliriz. Ayette bahsedilen, güvendiği kişinin saptırdığı konu çok önemli. Bahsettiği veli edindiği, güvendiği kişi kendisini, zikrin/Kur’an'ın dışına yönlendirerek yoldan çıkardığı anlatılıyor. Kur’an'ı yeterli görmüyor ve atalarından gelen emin olmadığı, rivayet bilgilere iman etmesi için onu yanıltıyor. 
 
Hâlbuki Allah Kur’an'da bizleri uyarıyor, kimin takvaca üstün olduğunu yalnız ben bilirim demiyor muydu? YANİ BİZLER KUR'AN'A GÖRE, ASLA HİÇ KİMSE İÇİN BU ALLAH DOSTUDUR, BU KİŞİ ALLAH'IN YOLUNDA EN DOĞRU GİDENDİR DİYEMEYİZ. Güvenilecek dayanılacak, yardım istenecek tek veliniz Allah, benim demiyor muydu Kur’an da bizlere? Fakat bizler bazı insanları veliler, Gavslar edinip, O Allah dostu, cennetlik bizlere mahşerde şefaat edecek, dahi demiyor muyuz günümüzde? Allah bizleri affetsin. İşte Kur’an'dan uzak ve Kur'an'ı yalnız bırakmanın sonucu. Şimdide şunu düşünelim. Acaba din ve iman adına kuşku duymadan, elimizdeki rehbere bakmadan veli dedikleri kişilerin ardından gitmek ve onlara iman adına güvenip dayanmak, doğru diyebilir miyiz? Bu soruya sanırım yorum yapmak, Allah'a saygısızlık olur. Hesap günü feryat edecek kardeşlerimizin feryadını, Allah'ın uyarılarını bugün duymak istemeyen, duymazdan gelen, ALLAH'IN HUZURUNA GİTTİĞİNDE AYNI FERYATLARI YAPACAĞINI, AMA HİÇBİR İŞE YARAMAYACAĞINI BİLMELİDİR. 
 
Allah kullarına, sizi bu kitaptan hesaba çekeceğim diyorsa, bu kitap anlaşılması zor bir kitap asla olamaz. Allah yemin olsun ki bu kitabı sizler için kolaylaştırdım diyorsa, bunun tersini söyleyenlere inananlar, hesap günü üzülenlerin, feryat edenlerin safında olacaktır. Elbette her insan kapasitesi ve çabası ölçüsünce, ona yaklaştığı nispetle anlayacaktır Kur'an'ı. Unutmayalım Allah sizleri, gücünüz nispetince sorumlu tutarım diyor. Bizler Kur’an'ın özünü anlayıp kavradıktan, onun temel esaslarını öğrendikten sonra, birbirimizden elbette faydalanmalıyız. Okullarımızda okutulan, beşerin yazdığı onca karmaşık kitaplar anlaşılıyor da mühendisler, doktorlar, bilim adamları oluyorsak, Allah'ın gönderdiği kitap için anlaşılması zor, herkes anlayamaz diyenlerin, bizlerden sakladıkları bir şeyler var demektir. Beşerin kitaplarını bizler anlıyorsak, Allah bizlere rehber olsun diye gönderdiği, imtihan edeceği kitabın anlaşılması için, mutlaka yine bir beşere ihtiyacımızın olduğunu söylemek, Allah'a yapılacak en büyük saygısızlıktır, bunu da unutmayalım. Bunları söyleyenlerin, tıpkı Kur'an'ın verdiği örnekte olduğu gibi, bizleri Kur’an'dan uzaklaştırmaya çalıştığını, Kur’an ile ilişiğimizi kesmek istediklerini bilmeliyiz. Sorumlu olduğumuz Rehber Allah katından geliyorsa, ona anlaşılması zor, orada her detay yoktur diyenler, lütfen dikkatle düşünsünler. Bakın Allah Kur’an konusunda ne diyor?
 
Nisa  82. ; Kur an'ı, iyice okuyup düşünmüyorlar mı?
 
Nahl 89:… Ayrıca bu Kitabı da sana, her şey için bir açıklama, bir hidayet ve rahmet kaynağı ve Müslümanlar için bir müjde olarak indirdik.
 
İsra 89: Andolsun, bu Kur'an'da her örnekten insanlar için çeşitli açıklamalarda bulunduk. İnsanların çoğu ise ancak inkârda ayak direttiler.
 
Casiye 20: Bu Kur'an, insanların kalp gözlerini açacak ışıklardan oluşur. Gereğince inanan bir toplum için de bir kılavuz ve bir rahmettir o.
 
Araf 3; Rabbinizden size indirilene uyun; O'nun berisinden bir takım velilerin ardına düşmeyin! Siz ne kadar da az öğüt alıyorsunuz.
 
Enbiya 10; And olsun, size öyle bir kitap indirdik ki, bütün şan ve şerefiniz ondadır. Hâlâ akıllanmayacak mısınız?
 
Yukarıdaki ayetler ve benzeri onlarcası, Yüce Rabbin katındandır. Acaba bu ayetler, bizlere söylenen; Kur’an'da her şey yoktur, o özet bilgidir, Onu herkes anlayamaz sözlerini destekliyor mu? Allah Kur’an'ı iyice okuyup düşünmüyorlar mı diyor, demek ki okuyup düşündüğümüzde anlaşılacak ki böyle söylüyor, dikkat edin hiç ayrım yapmadan. Bu kitapta her şeyden nice örnekler verdim, sizlere bir müjde ve uyarıcı olsun diye gönderdim diyor Allah. Kur’an'ı okuyanın kalp gözlerini açacak ışıklardan oluşur, gereken bilgiyi alana bir kılavuz rehberdir diyor. Rabbinizden size gönderilene uyun, sakın velilerin ardına düşmeyin diyorsa, sizce herşey çok açık değil mi? Demek ki hüküm yalnız Allah'ın'dır, ayırt edip çözüm getirenlerin en hayırlısı odur. Yani Kur’an'ın dışında hiçbir hüküm verecek yoktur. Çünkü Allah sizleri Kur’an'dan hesaba çekeceğim demiyor muydu? Çok açık bir şekilde bütün şan ve şerefiniz Kur’an da diyorsa Allah, başka kanıt mı arıyoruz?
 
Peki, bizler tüm bu ayetleri tebliğ aldığımızı ve iman ettiğimizi söylediğimiz halde, ne diyoruz? Hala bunca delili görmezden gelip, Kur’an'ı herkes anlayamaz, Kur’an'da her şey yoktur, onu veli insanlar anlar demiyor muyuz? DAHA AÇIKÇASI KUR'AN'DAN DERSİMİZİ ÇALIŞMAK BİZE ZOR GELİYOR, BU GÖREVİ BAŞKALARININ ÜZERİNE ATMAYA ÇALIŞIYORUZ. BÖYLE BİR YOLLA İMTİHAN KAZANILIR MI? Hani Allah biz kitapta, hiç bir eksik bırakmadık diyordu, yoksa bu ayete iman etmiyor muyuz? Hükmüme hiç kimseyi ortak etmem dediği uyarıyıda mı unuttuk? Sizlere tekrar mahşer günü, Zikir ehli yani Allah'ın vahyine iman ettiğini zanneden kişilerin feryadını hatırlatmak istiyorum. "Furkan 28: EYVAH! KEŞKE FALANCAYI DOST EDİNMESEYDİN." Bu duruma düşmek, hesap günü şaşkın ve üzgün kalmak istemeyen, yaptıkları onca çalışmanın, çabanın, ibadetin hazırlığının boşa gitmesinden korkan, Allah'ın uyarılarını şimdiden dikkate alır ve gereken dersleri çıkartır.
 
Dilerim Allah'tan, tüm bu örnek uyarı ayetlerden ders alan, din ve iman adına yalnız dayanılacak, güvenilecek, yardım istenecek veli olarak Allah'ı kabul eden kulları arasına, bizleri de alması dileklerimle.
 
Saygılarımla 
Haluk GÜMÜŞTABAK.
 


Sayfa Kategorisi: KUR'AN DAN AYETLER.